“Spreken met je baby”

Je baby is een gewaarwordend, bewust levend wezentje.  Gevoelens maakt je baby kenbaar via lichaamstaal.  Huilen, lachen, krijsen… zijn uitingen van je baby die echter meerdere betekenissen hebben.  Je baby komt uit de veilige baarmoeder en komt als het ware moederziel alleen in een woestijn terecht.  Als omgeving proberen we fijngevoelig te reageren op de signalen die de baby uitstuurt. Elke keer als je baby erin slaagt om te communiceren met een volwassene, is het alsof de persoon in de woestijn aandacht wist te trekken van de mensen in de verte. We stemmen ons af en proberen het huilen te begrijpen als uiting van honger, nood aan een verse luier en verlangen naar een knuffel en troost.

Soms lijken de reacties die je geeft op de uitingen van je baby niet te werken, wat je ook probeert? Sommige situaties brengen je als ouder (bewust/onbewust) bij je eigen innerlijke gevoels-, beleef- en denkwereld.

Babytherapie is luisteren naar het verhaal van je baby.  Vanuit psychodynamische lichaamsgerichte therapie worden emotionele blokkades of trauma’s geheeld, waardoor symptomen verdwijnen. De babytherapeut zal vanuit een liefdevolle en empathische houding betrokken zijn op het verhaal van je baby (de emotionele pijn), zodat het voldoende veiligheid, ruimte en ondersteuning kan ervaren.  Wanneer de therapeut een veilig contact heeft gemaakt met je baby en jullie als ouders, kan de therapeut door zachte aanrakingen de spanning opzoeken en de oorzaak van de pijn aanraken. Waar je baby spanning voelt zal hij/zij reageren door de emotie te ontladen in veiligheid en verbinding en kan hij/zij zich bevrijden van de vastgelopen energie. 

Belangrijk binnen dit gebeuren is dat ook ja als ouder(s) de nodige steun, erkenning… kan ervaren.  De verbinding ouder(s) – kind staat centraal!

Een begeleiding start met eerste gesprek op basis van een ingevulde vragenlijst.  We zitten samen met jullie baby op de mat en verkennen samen jullie verhaal: voel jij je in het heden als ouder(s) machteloos, bezorgd, moe, uitgeput… bij bepaalde gedragingen van je baby: je baby die ontroostbaar is, reflux heeft… .  Tijdens het spreken zal ook de zwangerschap (stress, vermoeidheid, misselijkheid…) en de bevalling (vroeggeboorte, (spoed)keizersnede, andere verwachtingen/ideeën die je had…) aan bod komen.  Zowel jij als ouder alsook je baby hebben hier heel wat ervaringen opgelopen die een grote indruk nalaten.  Door oog en oor te hebben voor ieders verhaal (gevoelens, gedachten, beleving…) en hieraan woorden te geven, kan er terug rust en verbondenheid tot stand komen. Vanuit jullie noden zullen de sessies hierin verder gestalte krijgen.

Tijdens een babytherapiesessie werken we niet op het gedrag van je baby of op het reguleringsprobleem, maar op het onderliggende gevoelde betekenis waar het symptoom een gevolg van is.  We werken met de oorsprong van het probleem. Zo verminderen we de onderliggende stress waardoor het reguleringsprobleem verbetert.

“De primaire aard van mensen is om open te staan voor het leven en liefde.  De tweede natuur is om bewaakt, gepanserd, wantrouwend en ingesloten te zijn.”
A.Lowen