Wij streven binnen ons differentiaal diagnostisch proces naar een holistische en functionele diagnostiek. Dit betekent dat we de volledige persoon met al zijn kenmerken willen benaderen en niet alleen zullen focussen op die dingen (gedrag, symptomen) die moeilijk verlopen. Daarnaast willen we een beeld vormen dat functioneel kan ingezet worden en niet het eindpunt is van het diagnostische proces. We willen hierbij antwoorden geven op wat je als cliënt, met jouw diagnose, in deze fase van je leven, met jouw voorgeschiedenis en ervaringen, nodig hebt om de eigen doelen te bereiken. We hebben hiervoor een multidisciplinair team samengesteld en werken hierbij intensief samen met kinder – en jeugdpsychiater Dr. Degels.


Stap 1: Intakegesprek 
Tijdens het intakegesprek beluisteren we jouw vraag. Op basis van dit eerste gesprek wordt uitgemaakt of er een verdere diagnostiek noodzakelijk is, of je met jouw vragen op de juiste plek bent. We willen hierbij onmiddellijk oog hebben voor de positieve aspecten en proberen een inschatting te maken van de groeimogelijkheden binnen het individu. Daarnaast bepalen we samen welke onderzoeken uitgevoerd moeten worden. Dit intakegesprek duurt ongeveer 1 uur.


Stap 2: Onderzoeksfase 
Binnen het onderzoeksteam worden volgende onderzoeken uitgevoerd door verschillende onderzoekers:  

Ontwikkelingsverhaal en context in beeld brengen
Emotioneel – affectief onderzoek
Intelligentie-onderzoek
Aandacht -en concentratieonderzoek
Onderzoek naar planningsvaardigheden en flexibiliteit
Eventueel observatie in de thuis – of schoolcontext

Hierbij wordt steeds rekening gehouden met recent uitgevoerd relevant onderzoek. Wij gebruiken voor deze onderzoeksfase professioneel testmateriaal dat ons toelaat een volledig beeld te vormen van de persoon. Voor deze fase moet je ca. 4 momenten van anderhalf uur voorzien, met daarbij aansluitend een consultatie bij de kinder – en jeugdpsychiater. Eventueel aanvullend onderzoek bij de logopedist of psycho-motorisch therapeut wordt in overleg met alle betrokkenen gepland. 


Stap 3: Overleg binnen het multidisciplinair onderzoeksteam 
Na de onderzoeksfase worden alle testen gescoord en worden specifieke accenten diepgaand geïnterpreteerd. Vervolgens brengen alle betrokken onderzoekers de verzamelde (test)gegevens bij elkaar en kan – in overleg – een diagnose al of niet weerhouden worden.


Stap 4: Diagnostisch gesprek
Tijdens het diagnostisch gesprek worden de verschillende onderzoeksresultaten uitgebreid met je besproken en wordt uitvoerig stilgestaan bij het al of niet weerhouden van een bepaalde diagnose. Er is eveneens ruimte tot een eerste verkenning van een mogelijk begeleidingsaanbod, waarna er eventueel concrete afspraken worden gemaakt voor verdere opvolging. Dit gesprek zal ongeveer anderhalf uur in beslag nemen. Na afloop van het diagnostisch gesprek wordt het eindverslag opgemaakt en zal je – indien nodig – de verschillende attesten krijgen die je toegang verschaffen tot diverse ondersteuningsdiensten.