Een concentratieonderzoek wordt uitgevoerd indien er aandachtsproblemen vermoed worden en richt zich op het in kaart brengen van diverse aspecten van aandacht en geheugen. Geheugen en de concentratie zijn complexe cognitieve functies die onlosmakelijk met elkaar zijn verbonden. Aandachttekorten kunnen te wijten zijn aan aandachtfluctuaties, het niet kunnen volhouden van de aandacht, het niet kunnen richten van de aandacht, onvoldoende regulatie eigen aan een jongere ontwikkelingsleeftijd, het afgeleid worden door omgevingsfactoren en/of emotionele factoren.
In een concentratieonderzoek brengen we deze aspecten in kaart door te luisteren naar het ontwikkelingsverhaal van het kind, de cognitieve mogelijkheden in beeld te brengen via een intelligentietest en daarnaast ook specifiek onderzoek uit te voeren naar de deeltaken van concentratie en geheugen. Dit laatste doen we door afname van gestandaardiseerd testmateriaal (Bourdon Vos, D2, Teach en/of COTAPP).
De onderzoeken gaan telkens in de voormiddag door. Je kan hiervoor een briefje krijgen voor gewettigde afwezigheid. De afspraak gaat door in de testruimte van onze praktijk. Na de testafname kan er een multidisciplinair team ingepland worden met de kinder – en jeugdpsychiater zodat er een volledige opvolging mogelijk is en eventueel medicamenteuze ondersteuning overwogen kan worden. Alle resultaten worden teruggekoppeld in een adviesgesprek waar handelingsgerichte adviezen gegeven worden.